head rsw

Thema Steampunk

We zijn met de stoomtrein onderweg naar begin 1900. Om precies te zijn naar Amerika. Zoals jullie zien zijn we niet alleen vertrokken, de hele trein zit vol met markante types. Mensen hebben grote dozen en pakketten bij zich. Zullen zij allemaal naar dezelfde plek gaan waar wij ook heen gaan?

Tijdens de info avond hebben we al kennis gemaakt met twee 1900de-eeuwse kunstcollectors. Ook zij zitten bij ons in de trein. Vol passie vertellen ze ons dat ze onderweg zijn naar een veiling. Dit is niet zomaar een veiling, deze betekent heel veel voor de kunstenaars. Het is namelijk een plek waar iedereen zijn levenswerk verkoopt. Alle kunstwerken zijn gebaseerd op een lijfspreuk/levensmotto. De twee kunstcollectors hebben allebei ook een lijfspreuk. Deze lijfspreuk zullen ze aan ons vertellen tijdens de RSW, als we eenmaal zijn aangekomen in de STEAMPUNK tijd.

Wat is steampunk?

Steampunk verwijst naar de verhalen die zich afspelen in een tijd dat stoomkracht nog de primaire krachtbron was (rond de 19de eeuw), maar er komen ook elementen van sciencefiction of fantasie in voor. Zo komen er bijvoorbeeld futuristische uitvindingen en machines voor in deze verhalen, of echt bestaande machines (zoals computers) die in de werkelijkheid pas veel later zijn uitgevonden. Ook geeft dit genre de voorkeur aan metaal boven kunststoffen. Zoek maar eens wat voorbeelden op YouTube of Google op.

 51337045 2091517484270143 6282413869776240640 n

Thuisopdracht:

De thuisopdracht bestaat uit drie onderdelen die alle drie samen komen tijdens de veiling op zaterdag avond.

1. Maak een steampunk kunstwerk aan de hand van de lijfspreuk van jullie sub-kamp (scoutinggroep). De kunstcollectors zullen van elk kunstwerk een waarde inschatting doen. De lijfspreuk achter het kunstwerk speelt een grote rol speelt voor de waarde inschatting. Dit bepaald de minimum prijs tijdens de veiling op zaterdagavond.
De kunstwerken moeten aan een aantal criteria voldoen:

 • Minimaal 1 meter hoog
 • Het kunstwerk moet 3D zijn (geen schilderij/foto)
 • Gebruik voornamelijk materialen die bij het steampunk thema horen; veel metaal, tandwielen, klokken, etc.
 • De lijfspreuk moet duidelijk terugkomen in het kunstwerk
 • Het nummer van je subkamp moet voor de veilingmeesters zichtbaar zijn
 • Denk eraan dat het kunstwerk ook van een afstandje goed te bewonderen valt!

2. Jullie willen je steampunk-kunstwerk natuurlijk voor zoveel mogelijk doekoe's verkopen. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten jullie een gelikt, commercieel, steampunktastisch verkooppraatje houden. Het kunstwerk dat jullie hebben gemaakt, staat in het teken van een lijfspreuk, deze moet in je verkooppraatje duidelijk verwerkt zijn.
De criteria voor deze presentatie van je kunstwerk zijn als volgt:

 • Het verkooppraatje moet tussen 3 en de 6 minuten
 • Het verkooppraatje moet in het teken staan van jullie lijfspreuk. Zorg dat je deze duidelijk overbrengt op de aanwezige kunstfanaten.
 • Licht toe waarom deze lijfspreuk bij jullie subkamp past.
 • Leg uit hoe de verschillende elementen van je kunstwerk passen bij de lijfspreuk
 • Iedereen van je subkamp moet een rol spelen tijdens het verkooppraatje
 • De themakleding van je subkamp moet in het thema staan van steampunk OF jullie lijfspreuk OF natuurlijk allebei


3. Maak een steampunk veilingbordje. Jullie gaan niet alleen proberen je kunstwerk proberen te veilen op zaterdagavond, maar de bedoeling is dat jullie zelf ook een kunstcollectie gaan creëren. Om te kunnen bieden hebben jullie een veilingbordje nodig.
Het veilingbordje moet aan de volgende criteria voldoen:

 • Het bordje moet aan het steampunk thema voldoen
 • Het bordje moet een bewegingsmechanisme hebben; denk bijvoorbeeld aan iets dat uitklapt zodra jij wil bieden op een kunstwerk
 • Het nummer van je subkamp moet duidelijk zichtbaar zijn

Contactformulier

Mail-adres
Onderwerp
Bericht